4 sposoby, jak nie marnować jedzenia


Zgodnie z danymi wskazanymi przez Federację Polskich Banków Żywieniowych w raporcie „Nie Marnuj Jedzenia 2024” w gospodarstwach domowych w Polsce w 2024 roku zmarnowaliśmy ok. 3 miliony ton żywności. Co zrobić, aby zmienić tę przerażającą tendencję? Poznaj 4 sposoby, jak nie marnować jedzenia.

Dlaczego warto ograniczyć marnowanie jedzenia?

Pytanie powinno brzmieć raczej – dlaczego doprowadzasz do marnowania jedzenia? Najczęstszym powodem jest nieprawidłowe planowanie zakupów spożywczych. Przez to kupujesz znacznie więcej jedzenia, niż faktycznie potrzebujesz. Przez to marnujesz nie tylko jedzenie, ale też własne pieniądze.

Z drugiej strony warto spojrzeć na tę kwestię także pod pryzmatem problemu etycznego i ekologicznego. Każdy wyrzucony produkt spożywczy to zmarnowana woda, energia i zasoby potrzebne, które zostały wykorzystane w trakcie jego produkcji. Ograniczenie strat żywnościowych pomaga w zmniejszeniu emisji gazów cieplarnianych, co również powinno mieć znacznie dla obecnych i przyszłych pokoleń. Świadome zarządzanie jedzeniem to korzyść zarówno dla planety, jak i domowego budżetu.

4 sposoby, jak nie marnować jedzenia

Marnowanie jedzenia to nie tylko problem ekologiczny, ale także ekonomiczny, który dotyka wiele gospodarstw domowych. Każdego roku ogromne ilości żywności trafiają na śmietniki, mimo że mogłyby zostać wykorzystane. Aby temu zapobiec, warto poznać proste sposoby na efektywniejsze gospodarowanie jedzeniem.

Zamawiaj dietę pudełkową

Jeśli nie masz czasu i nie znasz się na planowaniu posiłków, to być może najlepszym sposobem na to, aby ograniczyć marnowanie jedzenia, będzie korzystanie z usług cateringu dietetycznego. Dieta pudełkowa np. ze strony www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/warszawa/ to gotowe i zdrowe posiłki, które zostają dostarczone prosto do domu. Zamawiając jedzenie od cateringu, wybierasz liczbę posiłków i kaloryczność, którą zjesz w ciągu dnia. Dzięki temu ograniczysz ryzyko przeterminowania produktów spożywczych i w ostateczności znacząco zmniejszasz marnowanie żywności.

Planuj posiłki

Innym sposobem na to, jak nie marnować jedzenia jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem np. na cały tydzień. To sposób, który pozwoli na zminimalizowanie strat, ale też to dobra metoda, pozwalająca na zaoszczędzenie pieniędzy. Tworzenie menu pomaga także w późniejszym sporządzaniu listy zakupów i unikaniu impulsywnego kupowania niepotrzebnych produktów. Planowanie pozwala także na lepsze wykorzystanie składników – np. warzywa kupione do jednej potrawy można wykorzystać jedynie w jakiejś części, a resztę dodać do innego dania, aby nic się nie marnowało.

Rób zakupy z listą

Zanim wyruszysz na zakupy spożywcze, koniecznie przygotuj listę zakupów. To absolutna podstawa, aby nie kupić za dużo i nie przerazić się wysokością paragonu. Przed wizytą w sklepie warto sprawdzić, co już mamy w lodówce i czego tak naprawdę potrzebujemy. 

Natomiast już w sklepie podczas robienia zakupów spójrz na terminy ważności, aby zyskać pewność, że kupowane towary faktycznie będziesz mógł zjeść za kilka dni.

Ustal piątek dniem posiłków zero waste

Na koniec mamy jeszcze jeden pomysł na to, jak nie marnować jedzenia. Wprowadź do swojego domu i menu dzień zero waste, np. w piątek. Niech to będzie czas, kiedy przygotowujesz posiłki z produktów, które zostały w lodówce. Zupy, sosy do makaronu, sałatki czy omlety to świetne dania, które pozwalają wykorzystać końcówki warzyw, nabiału czy mięsa.

Udostępnij