Jedzenie i ideologia w PRL.

Audycja Dzień Dobry w RadioPraga.pl chwilę temu, w swoich progach gościła autorkę niezwykłej, o dosłownie słodko-gorzkim smaku książki, opowiadającej o „rynku żywności czasów PRL”. Moim gościem była Pani Monika Milewska, z którą przez prawie godzinę rozmawialiśmy o jej publikacji pt: ” Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” wspaniale wydanej przez Państwowy Instytut Wydawniczy https://piw.pl/

Naszego gościa dość obszernie przedstawia Wikipedia. https://pl.wikipedia.org/wiki/Monika_Milewska

Poniżej zapraszam do odsłuchu pierwszej części naszej rozmowy, w której to próbowaliśmy porównać problem marnowania żywności w czasach opisanych w książce i w czasach w których teraz przyszło nam jeść :),   oraz o organizowaniu swojego życia na potrzeby kolejek.

Zapraszam – Damian Sawicki

Odsłuch:

Udostępnij

Trylogia Karin Smirnoff. Podsumowanie.

Chyba trzeba się urodzić i wychować w Szwecji, poczuć prawdziwą różnicę między geograficzną północą, a południem tego kraju, doświadczyć spotkania różnych religii, oraz różnych światów

Read More »